www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Ostruženský masopust

Letošní ostruženský masopust byl ve znamení maškar, bez sněhu, bez prasátka a jitrnic, prdelačky a ostatních zabíjačkových dobrůtek. Veselý průvod prošel vesnicí.

Hospodyňky si připravily různé masopustní sladkosti a něco dobrého na zahřátí. Na harmoniku hrál a zpíval Fanda Frydrych - ostruženský rodák, který letos oslaví sedmdesát let života ve své rodné vísce.

Pro zájemce byla připravena přednáška o rarohu velkém. Sokolník Zdeněk Šolín přivezl ukázat svého raroha, kterému říká Jack.

Raroh velký je ohrožený dravec z čeledi sokolovitých. Hnízdí v rozmezí od východu Evropy, východně přes Asii až po Mandžusko. Je to dravec dorůstající 47 - 55 cm s rozpětím křídel 105 - 129 cm. Živí se hlodavci a ptáky. Hnízdí na zemi, holých skalních římsách nebo v opuštěných hnízdech. Váží 1 - 1,3 kg. Snáší 3 - 6 vajec. Samice sedí na vejcích 28 dní. Mladí ptáci opouštějí hnízdo po 50 dnech.

Raroh velký se dnes sokolníky běžně odchovává v zajetí. Jedná se o velice inteligentního dravce. Výcvik se odehrává s vodítkem. S rarohem se loví koroptve a bažanti. Ve Skotsku se používá k lovení bělokura. Využívá se jako biologická ochrana letiště.

Přednáška se všem líbila a těšíme se na Masopust 2016.

autor: Zdena Richterová, místostarostka obce
foto: Jana Engová

28.02.2015
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2015 / strana -2- / ostruženský masopust /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.