www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Výlet MŠ do Bozkovských jeskyní

Nastal den D. Ráno jsme se sešli na nádraží. Děti nedočkavě poskakovaly a vyhlížely autobus, který nás měl vyvézt na školní výlet. Konečně. Rychle jsme se usadili a už jedeme směrem k Bozkovu.

Máme namířeno do Bozkovské jeskyně. Řidič zabloudil pouze jednou, přijeli jsme dlouho, tak jsme chvíli čekali. Bozkovské dolomitové jeskyně jsou častým a oblíbeným cílem školních výletů.

Jeskyně jsou svou délkou přes 1000m největším jeskynním systémem v SV Čechách. Korunou návštěvního okruhu jsou vodní plochy tvořené malými jezírky - Labutí jezera. Teplota v jeskyních se pohybovala mezi 7 -8°C . Převýšení na trase činí 40m. Ještě že jsme měli teplé oblečení. Navštívili jsme Starou a Novou jeskyni. Loupežnická jeskyně byla poseta množstvím krápníků nejrůznějších tvarů. V Listopadové jeskyni na nás čekaly rozmanité tvary stropní a podlahové krápníkové výzdoby - Sloní uši. Krápníková výzdoba vznikla ve čtvrtohorách. Prohlídka trvala 45 minut. Na závěr na nás čekalo největší podzemní jezero v Čechách - Jezerní dóm, s průzračně modrozelenou vodou. Odnesli jsme si s dětmi pěkný cenný suvenýr.

Děti štěbetaly o jeskyni a už se těšily na svačinku. Ředitelka MŠ Soňa Jiránková nám oznámila, že nás čeká ještě jedno překvapení. Pojedeme na rozhlednu. HURÁ !!!

Rozhlednu jsme nalezli na vrchu Tábor (678m) kousek od Lomnice nad Popelkou. původně byl tento vrch nazýván Chlum, dnešní pojmenování vzniklo podle zdejších táborů lidu v husitské době. Tábor je vyhledávaným poutním místem. Na vrcholu se nalézá barokní kostel Proměnění páně vystavěný v roce 1704 s Křížovou cestou a Tichánkova rozhledna. Vrch Tábor se může pochlubit dlouhou tradicí vyhlídkových staveb. První dřevěná rozhledna dosahující úctyhodné výšky 22m byla postavena už v letech 1888 - 1897. V roce 1911 byla zpřístupněna elegantní cihlová rozhledna, vysoká 35m. Je označována za jednu z nejkrásnějších v Čechách. Výstavbu rozhledny organizoval pan Josef Tichánek. V 90. letech 20. století se rozhledna stala soukromým majetkem. Od té doby chátrala. Objevili se noví majitelé a v roce 2006 proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Na věž vede dřevěné schodiště, které má 145 schodů. U rozhledny stojí restaurace a penzion. Děti vystoupily všechny schody a začaly se rozhlížet po kraji. Z rozhledny je překrásný výhled do kraje.

Na děti čekalo ještě jedno překvapení. Mohly se svézt na kolotoči. Podle ohlasů se dětem výlet líbil.

autor: Zdena Richterová, místostarostka obce

21.06.2015
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2015 / strana -1- / výlet mš do bozkovských jeskyní /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.