www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Velikonoční výstava

Obec s místní knihovnou uspořádaly soutěžní výstavu s velikonoční tematikou. Knihovna, kde se výstava konala, působí ve vesnici od roku 1922.

Pod vedením Zdeny Bittnerové, Zdeny Stehlíkové a Jany Frydrchové vznikl nápad, jak oslavit svátky jara. Vypořádaly se s náročnou přípravou. Na bílých ubrusech a vyšívaných dečkách se vyjímala barevná vajíčka zdobená různými technikami, beránci, zajíčci, slepičky, dorty, věnce, perníčky, pomlázky, různé dekorační předměty a další symboly Velikonoc.

Do soutěže bylo přihlášeno 99 výrobků. Svou práci, tzv. novinovou techniku přivezla vystavit Alena Přibylová z Valdic a paní Rambousková s dětmi ze Šlikovy Vsi. Nádherně zdobené perníčky a věnec k nám doputoval od Lucie Pohlové z Turnova.

Na výstavu se přišlo podívat 85 návštěvníků, kteří svými hlasy ohodnotili práci vystavovatelů. Po sečtení obsadila z žen první místo Anna Jandová z Ostružna za ozdobená vajíčka s pletenou čepičkou, druhé místo Lucie Pohlová z Turnova za krajkově zdobené perníčky a třetí cenu si odnesla Zdena Bittnerová za slepičky a vajíčka z třeného těsta zdobené krémem.

Z mužů první místo obsadil Josef Kendík z Jičína za pomlázku pletenou z 11 prutů tří barev, druhé místo získal Miroslav Richter z Ostružna za podkovu s vajíčkem pro štěstí a třetí místo Bohumil Machek z Jičína za pomlázku pletenou z loupaných vrbových proutků. Děti se svými nádhernými výrobky zvítězily všechny.

Všichni soutěžící obdrželi diplom za účast na velikonoční soutěži. Návštěvníci využívali i koutek s občerstvením, kde si většinou poseděli a popovídali u šálku kávy nebo skleničce vína se známými. Na památku si pak odnášeli recepty vystavovaných výrobků, které ochutnali. Měli možnost zakoupit zdobené perníčky nebo kynuté ptáčky.

autor: Zdeňka Richterová, místostarostka obce

11.04.2009

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2009 / strana -4- / velikonoční výstava /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší. Podporované aplikace: FireFox 2+ / Opera 9.2+ / IE6+