www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Tři sta třicet jitrnic snědli jako nic

Před budovou bývalé prodejny na ostruženské návsi se páří z kotlíků, ve kterých se dováří jitrničky. Na sobotní masopust jich řezník společně se svými asistenty z řad místních hasičů a obyvatel obce vyrobil tři sta třicet.

„Snažím se také trochu pomoct. Ze zabijačky mám ráda všechno, ale s mírou," říká Miluše Richterová, která tu pomáhá.

Zabijačka s klasickými pochoutkami přilákala nejen místní, ale i lidi z okolí. Ale ještě než se pustí do vepřových pochoutek, dává se dohromady průvod, který prochází částí obce. Vede jej místostarostka Zdenka Richterová, dnes růžový panter. „S masopustem jsme začali společně se spolkem Literáců. Jeho členové nám onemocněli a dnes nepřijeli, tak si musíme poradit sami."

A to Ostruženští zvládli. Průvod masek vede harmonikář, přidává se kytara a alespoň ti starší zpívají. U Vejlupků se nám otevírají první dveře. Ochutnáváme doma napečené žloutkové věnečky a jablečné řezy. U Jandů je to klasika, podávají se čerstvé koblihy. Samozřejmě nikde nechybí stopečka něčeho na zahřátí. Všichni jsem vymrzlí a tak hurá do společenské místnosti. Ta se letos opět vylepšila, mají tu nový televizor i kamna.

„Zakoupili je hasiči za výtěžky z akcí," vysvětluje aktivní místostarostka. A už se chystá na servírování gulášku, jitrnic, vepřové polévky a tlačenky.

autor: Iva Kovářová

03.02.2013

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -3- / tři sta třicet jitrnic snědli jako nic /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.