www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Muzeum hlídá půltunové pravěké zvíře

Ostroměř - V rámci nové stezky se před zdejším muzeem Eduarda Štorcha a Karla Zemana objevil mamut. Není sice živý, ale je z kovu. Pravěká socha mamuta přiláká jistě mnoho turistů.

Již na první pohled zaujme svou výškou dva metry. Šířka je naopak poloviční. Vyrobit dominantu muzea nebyla rozhodně žádná hračka. Kostra mamuta je plechová a na celkové sestavení bylo použito přes 400 metrů drátu. Jejím autorem je Miroslav Richter z Ostružna, vyučený truhlář, zámečník, kovář, podkovář a umělecký kovář.

Radostnou zprávou je, že si na mamuta jen tak někdo nepočíhá a pozoruhodnost Ostroměře neodcizí. Toto pravěké zvířátko totiž váží půl tuny. A kromě velké hmotnosti je připevněno přivařenými patkami.

To ale není vše, nainstalováno zde bude i ochranné čidlo. Projekt dotuje akční skupina Podchlumí částkou 400 tisíc korun. Peníze padly nejen na mamuta, ale i na informační tabule, lavičky a cestu, jež zahrnuje celou stezku. I proto je v ostroměřském muzeu v těchto letních dnech vyšší návštěvnost. Více turistů začalo ale chodit již po sjezdu rodáků. Nově nyní muzeum také nabízí k prohlédnutí vitríny s dalšími zajímavými osobnostmi této oblasti.

autor: Redakce Jičínského deníku

13.07.2013

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -1- / muzeum hlídá půltunové pravěké zvíře /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.