www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Zimní výlov rybníku Vyplatil

Hlavní sezona podzimních výlovů už skončila, ale u rybníku Vyplatil v Pazderně u Ostružna bylo živo. Za silného větru a hustého sněžení se hráz hemžila lidmi chtivých nákupu ryb na štědrovečerní stůl.

Jičínští rybáři zatáhli sítě a v kádích se objevili kapři, amuři a líni. Majitel rybníku byl spokojený, ryby jsou zdravé a pěkně narostlé. "Sladkovodní ryby by měly být nedílnou součástí zdravého jídelníčku, jsou zdrojem důležitých vitamínů a minerálů a jejich konzumace snižuje riziko srdečních onemocnění." odpovídá majitel na otázku: "Proč zrovna ryby?" A dodává ... "Vánoční kapr je tradičním štědrovečerním pokrmem."

Pokračujeme v našem seriálu o rybách, dnes o formách kapra a o typech ošupení.

Formy kapra a typy ošupení

Dnešní rybniční formy kaprů byly během staletí vyšlechtěny z divokého kapra obecného, který byl původně rozšířen ve východní Evropě a v Asii.

Divoká forma - divoký kapr je na rozdíl od vyšlechtěných forem ryba bez výrazného vyklenutí hřbetu. Ve střední a západní Evropě se původně vyskytoval pouze v Dunaji a některých jeho přítocích, na našem území dolní toky Moravy a Dyje, odkud byl postupně uměle rozšiřován do ostatních částí Evropy již od dob Římské říše.

Kapr obecný hladký - vyšlechtěná téměř bezšupinatá forma kapra obecného. Pokud má nějaké šupiny, tak v omezeném počtu a jsou veliké. Nacházejí se pak u základu hřbetní nebo ocasní ploutve. Protože nemá tělo kryté šupinami, jeho pokožka je velmi silná.

Kapr obecný lysec - tato forma se vyskytuje ve velkém množství vyšlechtěných variant. Od kaprů s téměř celým tělem pokrytým velkými šupinami, uspořádanými do nepravidelných ostrůvků, až po kapry lysce řádkové. U nich jsou šupiny zachovány jen v podobě jednoduché nebo zdvojené řádky, která kopíruje postranní čáru. Výskyt řádkového lysce je poměrně vzácný.

Kapr šupinatý - liší se od původního divokého kapra vysokým tělem a malou hlavou. U rybniční formy mohou být řady šupin různě přerušovány nebo i posunuty. Ojediněle mohou být šupiny i zvětšené.

Kapr koi - odrůda předešlých forem, avšak s úplně odlišným a netypickým zbarvením. Koi kapři mají zbarvení velmi pestré. V asijských státech jsou ceněnými okrasnými rybami. Ceny na dražbách se mohou vyšplhat až na několik tisíc korun i více.

Děkuji za pozornost.

Příště něco o významu a užití kapra a jeho biologické zajímavosti.

- čerpáno z materiálu Rybářské sdružení ČR.

autor: Zdeňka Richterová, místostarostka obce
foto: Věra Stěchová

07.12.2013
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -1- / zimní výlov rybníku vyplatil /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.