www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
151. výročí bitvy u Jičína

V sobotu 23.9. se na Jičínsku konala vzpomínková akce ke 151. výročí bitvy u Jičína. Program začal v obci Ostružno, kde se sešly historické jednotky.

Vojáci udělali krátký pochod obcí, po kterém proběhly ukázky výcviku rakouské řadové pěchoty, rakouských myslivců, pruské pěchoty a na závěr i rakouského dělostřelectva. Následoval pietní akt u desky Jiřího Filipa, který padl v bojích u Ostružna v řadách 73. pěšího pluku, jako poslední mužský potomek tohoto rodu.

Čestná stráž pod velením rakouského důstojníka v uniformě 4. pěšího pluku byla tvořena pruským gardovým granátníkem pluk č. 2 císaře Františka a rakouským vojákem 73. pěšího pluku. Pamětní stuhy historickým jednotkám předali starosta Jiří Richtera a místostarostka Zdeňka Richterová. Zároveň proběhlo seznámení veřejnosti s děním v obci a okolí v roce 1866. Bitevní ukázka se konala na autentických místech, její scénář byl inspirován skutečným děním v okolí obce, kdy rakouské jednotky úspěšně zastavily pruské pokusy o obchvat levého křídla.

Program pokračoval na Prachově tradiční ukázkou nazvanou Jak se bojovalo v Prachovském sedle. Ve 14:00 začal pietní akt u pomníků v Prachovském sedle. Čestná stráž pod zkušeným velením důstojníka v uniformě 4. pěšího pluku byla tvořena vojákem 73. pěšího pluku a vojákem od 2. praporu polních myslivců u rakouského pomníku 35. pěšího pluku. U pruského pomníku 18. pěšího pluku stáli vojáci 1. gardového pěšího pluku a Gardového granátnického pluku č. 2 císaře Františka.

Po pietním aktu s hymnami a čestnými salvami předal hlavní organizátor vzpomínkové akce Petr Lazurko pamětní stuhy historickým jednotkám. Následovalo společné fotografování všech zúčastněných. Když se pak vojáci přesunuli do výchozích pozic, začala komentovaná ukázka s pyrotechnikou. Diváci i vojáci si tak přiblížili boje v Prachovském sedle před 151 lety. Díky nim je stále udržována tradice a povědomí o bojích na Jičínsku, druhém největším bojišti prusko-rakouské války.

Po osmé hodině večer se i za nepříznivého počasí ještě konala vycházka vojáků v uniformách po obci Prachov. Při této noční vycházce byly zapáleny svíčky u pomníků v horní části obce Prachov.

Zápis v kronice obce:
Zápis v kronice obce
Akce se zúčastnily následující historické jednotky:

Českomoravský KVH Předměřice nad Labem
Deutschmeister Infanterie z. s.
GARDA MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ
IR 8 Brno
Kadetní setnina jičínského pěšího pluku č. 74
Klub vojenské historie
Pevnostní dělostřelecká rota – Josefov
KVH - Historický C.k. Řadový pěší pluk č. 18 Hradec Králové
Spolek přátel vojenské historie - 6. prapor polních myslivců - Náchod
SPOLEK VOJENSKÉ HISTORIE Liberec o.s.
Tradiční historická jednotka 73. pěšího pluku Železnice
5. prapor polních myslivců Česká Skalice
a další.

Celá akce byla připravena pod záštitou Muzea přírody Český ráj

autor: Petr Lazurko

23.09.2017

- původní článek na http://www.mpcr.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2017 / strana -1- / 151. výročí bitvy u Jičína /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.