www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Jarní výlov rybníka Vyplatil

Očekávaný výlov soukromého rybníku Vyplatil v Pazderně se uskutečnil na jaře. Zájemci mohli obdivovat pěkně narostlé ryby a obohatit si jídelní stůl o kapra, amura, štiku či lína.

Oblast okolo rybníku je zemědělsky využívána. Rybník vyplatil je soukromým majetkem a je v něm provozováno rybářské hospodářství. Další výlov se uskuteční před vánočními svátky.

Vážení návštěvníci našich ostruženských stránek, připravuji pro Vás na pokračování jednoduchou historii a původ rybiček, které žijí v našich vodách. Nebudou chybět ani recepty, protože rybí maso je důležitou a zdravou součástí našeho jídelníčku.

Historie a původ kapra obecného - Cyprinus carpio

Kapr je typicky český produkt, který se může pochlubit dlouholetou tradicí, která se datuje od 16. století. V té době se začalo s úspěšným budováním sítě chovných rybníků, které se v téměř nezměněné podobě využívají k chovu dodnes. Na jejich zavedení a postupné inovaci se podíleli známé osobnosti typu Jakuba Krčína z Jelčan, Štěpánka Netolického nebo Josefa Šusty, jehož nové metody a postupy se v jižních Čechách dochovaly dodnes.

Termín Český kapr je zapsán jako národní ochranná známka na Úřadu průmyslového vlastnictví. Majitelem této ochranné známky je Rybářské sdružení České republiky, které dodává 90% veškeré produkce kaprů v České republice.

Předek kapra pravděpodobně pochází z oblasti Kaspického moře. Během dob ledových se z tohoto předka vyvinul moderní druh Kapr obecný a rozšířil se do oblasti Černého moře a Aralského jezera. Dále se druh rozšířil až do povodí Dunaje a do Asie. V Dunaji se kapr obecný objevil před přibližně 8 000 - 10 000 lety.

Rodové jméno kapra pochází z řečtiny kypris, polatinštěno na cyprinus. První, kteří vysadili kapra v Evropě, byli patrně Římané. Římané kapra poznali při vojenské expanzi do Podunají počátkem n. l., znali chov ryb v umělých nádržích a dokázali domestikovat řadu živočišných druhů. Poznali kapra jako potravu a mohli ho po vybudované síti vojenských silnic dovážet do Říma a chovat. S pádem Římské říše a rozvojem křest'anství chov ryb pokračoval v klášterních rybnících. Maso z ryb bylo dovoleno jíst v postních dnech.

Příště si něco povíme o formách kapra a ošupení.

- čerpáno z materiálu Rybářské sdružení ČR.

autor: Zdeňka Richterová, místostarostka obce
foto: Věra Stěchová

13.04.2013
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -2- / jarní výlov rybníka vyplatil /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.