www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Prckové vymění město za les a vychovávat je budou chlapi

Rodinná atmosféra bezpečí a přijetí, individuální tvůrčí přístup k dětem a život v souladu s přírodou – tyto parametry charakterizují nově vznikající Lesní školku Ostružinku, která má zázemí na zdejší faře.

„Všechno vzniklo na základě zkušeností kamarádů kantorů, kteří pracovali ve školství. Chtěli jsme začít s dětmi v novém proudu, jinak, a zjistili jsme, že všechno můžeme ovlivnit v předškolním věku. Proto chceme vyzkoušet tuto alternativu, není na co čekat," vysvětluje k založení nové školky Jana Bosáková, členka nezávislého lesního klubu.

Přirozeně do života
Cílem členů tohoto sdružení je připravit děti co nejpřirozenější cestou do života. „Upřednostňujeme zdravý způsob života, posilování imunity, dostatek pohybu a zdravé stravování. Poznávání země v přírodě, volný pohyb. Děti by měly pochopit skutečný život i to, jak se třeba zatápí a přikládá do kamen. Chceme, aby samy tvořily, rozvíjely se a udržely si tvůrčí potenciál," pokračuje Jana Bosáková.

Školka má zahájit provoz v červenci na základě rámcového vzdělávacího programu. V čem se bude tedy především odlišovat?

Děti se zde budou učit zážitkově, budou samy sobě učitelem. Asistenti jim dají prostor přirozeně rozvíjet svůj intelekt. Podpoří individualitu žáčků, navíc školka nabízí výuku angličtiny a podporu dramatické, hudební a taneční tvořivosti.

Muži mají zelenou
„Upřednostňujeme přítomnost mužů, proto budeme mít i dva asistenty. Zaměří se na ekologickou a dramatickou výchovu," upozorňuje Bosáková. Lesní školka Ostružinka je projektem občanského sdružení Trinitatis Societas, které v Ostružně působí od roku 2007.

Protože škola nezíská na svůj provoz peněžní podporu od státu, musí sehnat finance pomocí grantů a příspěvků ve formě školného. „My jako vyučující volíme cestu sponzorství. To znamená, že naše platy budou poloviční ve srovnání s mzdou kantorů," podotýká žena, která stála u zrodu nového zařízení.

Pracovní tým:
Mgr. Jana Bosáková, Mgr. Martina Hanáčková, MgA. Zuzana Richterová, BcA. Ladislava Mařádková, Mgr. Šárka Bartošová, Jan Kracík DiS., Bc. Vojtěch Drahoňovský odborná spolupráce: Mgr. Dita Dlouhá – konzultantka pedagogiky Montessori, Jitka Mlázovská – vedení účetnictví a konzultace

Provoz je zatím navržen ve třech variantách. Rodiče si mohou zvolit pětidenní cyklus (7.30 až 15.45 hod.) a přispívat částkou 3500 Kč. V nabídce je třídenní návštěva za 200 až 210 Kč denně a jednodenní s taxou 300 korun. Do příspěvku nejsou započítány obědy; jejich dovoz řeší zřizovatel s jednou restaurací, kde zdravě vaří, anebo se nabízí i varianta, že děti si oběd přinesou s sebou.

Minimální počet žáčků pro rozjetí činnosti je deset, maximum patnáct. „Na první schůzku přišlo asi patnáct rodičů, takže zájem o naši školku v přírodě určitě je," tvrdí Jana Bosáková. Veřejnost zve na 23. června v době od 14 do 17 hodin, kdy si mohou zájemci prohlédnout zázemí Lesní školky na ostruženské faře a navštívit i krásné okolí obce. Dále Ostružinka přijímá děti na období prázdnin. Přihláška a základní informace dostanete ve „Studiu šťastných dětí" – Fügnerova 193 (naproti Knihovně Václava Čtvrtka).

Místostarostka obce Zdeňka Richterová nevidí důvod, proč by Lesní škola nemohla v Ostružně fungovat. „Sdružení tu už pracuje pět let a faru dalo pěkně do pořádku," pochvaluje si.

Více na http://www.lesniskolkaostruzinka.cz/

autor: Iva Kovářová

15.05.2013

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -2- / prckové vymění město za les a vychovávat je budou chlapi /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.