www.ostruzno.cz
  OSTRUŽNO u Jičína



Vyhledávání:

Aktuálně:

Ostružno a okolí:

Počítadlo přístupů:

 
Ostružinka, školka s lesní moudrostí

Místní fara je krásně kamenná, barokní. V neděli 23. června byla pěkně vyzdobená, pruhy látky byly fialové, to je barva ostružin. Těch ne úplně zralých, ty jsou černé. Však taky projekt lesní školky Ostružinky se teprve dokončuje. Ale od září bude plný provoz.

Jak bude vypadat, to předvedl právě Den otevřených dveří a ukázaly to víly všeho druhu, které poletovaly po zahradě i přízemních místnostech. Školka staví na úzkém kontaktu s přírodou, děti budou co nejvíce venku. A budou pracovat s materiály tu získanými. Budou vedeny k samostatné činnosti. Když bude zima, samy si přinesou polínka, aby se mohlo zatopit. Kamna jsou krásná, litinová, „třída" zařízena prostě, trochu ve starodávném stylu, jak na faře bývalo, ale účelně.

Jana Bosáková a Martina Hanáčková, které stály u zrodu myšlenky, vypráví na zahradě rodičům, jak bude zajištěna výchova ve školce. Používají termíny jako pozitivní rodičovství, lesní moudrost, tvůrčí cesta, přírodní materiály. Představují asistenty, kteří budou se školkou spolupracovat. Například pan řídící Novotný ze ZŠ Nemyčeves pomůže dětem naučit základní písmena abecedy. Mají na to pomůcku. Na plechu z trouby je nasypán písek a kreslí se tu nebo píše prstem. Podobně mají zajištěnou dramatickou výchovu, hudební, výtvarnou, dokonce i tanec a základy angličtiny.

Na veliké zahradě jsou jednotlivé tvůrčí skupiny. Děti s rodiči si prohlížejí, jak bude školka pracovat. Všechno tohle vzniklo na základě nápadu a člověčí iniciativy. Autorkám se podařilo dát dohromady skupinu lidí, kteří nezištně pomohli. Velký kus práce odevzdala parta, která se schází a pracuje v lodžii. Hmotně pomohli i drobní sponzoři.

Ostružinka přináší nápady, nové prvky. Nechce být konkurencí, chce být alternativou.
(viz http://www.lesniskolkaostruzinka.cz/, johanab[zavináč]seznam.cz).

autor: Bohumír Procházka

02.07.2013

- původní článek na http://jicinsky.denik.cz
 


Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie Fotogalerie
 
http://www.ostruzno.cz / novinky / 2013 / strana -2- / ostružinka, školka s lesní moudrostí /
Optimalizováno pro rozlišení obrazovky 1024x768 a vyšší.